Fotó: Rácz Tünde

BIOGRÁFIA

„Júlia nem akar a földön járni”- a népszerű Napoleon Boulevard dal címe lehetne akár Vincze Lilla pályafutásának mottója is. Mert elszakadni a műfaji határoktól, mindig újat gondolni földhözragadtan nem lehet. Az énekesnő immár három évtizede énekel a legkülönfélébb műfajokban. Bármibe fog, teljes odaadással teszi. Játszott zenés darabban, zsűrizett A Dal című tehetségkutató műsorban, jelenleg is tanít, emellett évek óta a Kockacukor művészeti klub házasszonya. Sokoldalú személyisége teszi a rajongók számára példaképpé. Ma Magyarországon keveseknek sikerül „ennyivel is” népszerűnek maradni. Ő közéjük tartozik.

Az 1986-os siófoki Interpop Fesztiválon nagy feltűnést keltett a Napoleon Boulevard zenekar egy fiatal szőke énekesnővel. Annyira, hogy meg is nyerték a fesztivált. A következő években sorra adták ki a jobbnál jobb albumokat, Lilla többször is elnyerte az Év Énekesnője címet. A nyolcvanas évek zenei palettáján üdítő színfoltnak számított a Solaris együttes tagjai által alapított zenekar. A rendkívül gazdag és változatos hangszerelés, a popzenében ritka fuvolaszólamok, a különleges énekhang adott a daloknak összetéveszthetetlen karaktert. (A Napoleon Boulevard tagjai: Vincze Lilla, Cziglán István, Gömör László, Erdész Róbert, Kollár Attila, Pócs Tamás.) Külön érdemes kiemelni a Napoleon Bld. második lemezét, melyen a dalok egy zárt, melankolikus, mély mondanivalóval átszőtt világot teremtenek. „Értem ne sírjál, úgysem fog fájni./Várnak a hídnál az ég katonái.” „Álmodtam csillagot, dúdoltam halálomat/Játszottam nyitott szemmel álmodót.” Nem tipikus slágerszövegek, de érvényüket az idő igazolta, ahogy a negyedik sorlemez, a „Mennyből az angyal” közéleti dalai sem vesztettek aktualitásukból. Lilla első szólóalbuma még a napóleoni időkhöz kötődik, és a zenei élmény mellett érdekes dokumentuma a rendszerváltásnak. Megszűnt a dalszövegek cenzúrázása...

Miután 1990-ben széthullott a zenekar, de Lilla Cziglán Istvánnal még évekig közösen zenélt. Ebben az időszakban három lemez készült. (Lilla-Czigi, Mámor, Szállj velem!-1993) A korszak legszebb, legkiforrottabb albuma a Mámor, melynek címadó dala József Attila megzenésített verse. A korong gyöngyszeme a „Maradunk a Duna partján”, Cziglán István és Kőhalmi Ildikó szerzeménye. Hasonló témájú lírai dal a „Közel a határ”, melynek zenéjét Vincze Lilla, szövegét Térey János jegyzi. Purcell Hálaéneke - rockzenei hangszerelésben - pedig az énekesnő crossover korszaka felé mutat. 1994-ben új zenésztársakkal megjelenik Lilla negyedik szólóalbuma, a Két Hold. A lemez egy misztikus regény zenei párja, a dalok részben a regény cselekményéhez kötődnek. Az album zeneszerzői Tabár István, Lengyel Gábor és Auguszt Bárió. Három évvel később, 1997-ben Luc Besson csodálatos filmjének, a Nagy Kékségnek világába kalauzol Lilla Mély Kék című korongja. Peter Ogi, Jantyik Zsolt és Kőhalmi Ildikó dalai a lélek nagy merülései az ezredvég tengerében. Ugyanebben az évben Lillát két színházi szerep is megtalálja. A Ruttkai Éva Színházban az Acélmagnóliák Valery-jét játssza, az Edith és Marlene című darabban pedig Edith Piaf szerepét. Aki emlékszik a Napoleon Boulevard Milord-jára, nem csodálkozik a rendező választásán. Sok nézőnek nyújtottak ezek az alakítások feledhetetlen élményt. 1999-ben megjelent a Titanic című válogatásalbum, melyen a film betétdala mellett az énekesnő legszebb szerelmes dalai hallhatók.

A következő CD megjelenéséig kilenc év telt el. Természetesen ezek az évek sem édes semmittevéssel teltek. Lilla énekiskolát alapított Mélykék Zeneszalon néven, ahol rengeteg embert tanított és tanít ma is énekelni. Tanítványai közül többen is nyertek zenei tehetségkutatót, illetve rockoperák és musicalek főszerepeit játsszák. Lassan gyűltek a dalok, körvonalazódott egy nehezen besorolható műfaj, amit ma már crossovernek nevezünk. Ferge Béla új dalai és a világzenei feldolgozások 2000-ben a Thália Színházban debütáltak. A koncert sikere nyomán tovább formálódott a zenei anyag, és 2005-ben megindultak a templomi koncertek a Mélykék Kamarazenekarral. Az áriákból, népdalfeldolgozásokból és saját dalokból álló műsor azóta számtalan templomban hallható volt, a turné sikerét mutatja, hogy a csapat egyre több meghívást kap. Templomi koncerteket főleg az adventi időszakban hallhat a közönség. 2008 júniusában megjelent a várva várt új album, az „Angyalnak, madárnak...”. A lemezt Szakos Krisztián és az új dalok zeneszerzője, Ferge Béla hangszerelte. A műfaji sokszínűség, a kultúrák keveredése változatos zenei anyagot eredményez, mely talán a korábbiaknál is jobban tükrözi Lilla személyiségét, hiszen az énekesnő több dal szövegét maga írta. (Angyalnak, madárnak..., Körbefog az ég, Éjvarázs, Idegen bolygó.)

A rajongók legnagyobb örömére húsz év után új albummal jelentkezett a Napoleon Boulevard. A 2009-es remake albumon csak régi dalok szerepelnek, de teljesen új hangszerelésben. A rockosabb hangzás, a rengeteg új ötlet és improvizáció nyomán a CD nagyon pozitív fogadtatásra talált. A lemez Vincze Lilla, Erdész Róbert, Gömör László, Kollár Attila, Pócs Tamás és Cziglán István közös munkája. Czigi már nem lehet közöttünk, de minden dalban ott az ő keze nyoma is. Az új remake album alaposan felkavarta az állóvizet, és a csapat 2010. január 30-án újra színpadra állt. A Syma Csarnok falai közt több ezer rajongó Lillával együtt énekelte az együttes legnagyobb slágereit. A 2010-es év újabb Napoleon Boulevard lemezt hozott, a Világfalu című vadonatúj dalokból álló albumot. Igazi 21. századi anyag született, ez zenében és szövegben egyaránt tetten érhető. Teljesen más, mint a korábbi albumok, mégis hamisítatlan Napoleon Boulevard. A "Szállj el a hülye űrhajóddal" című dalból készült az első hivatalos klip azóta is nagy népszerűségnek örvend.

2009-ben még egy különleges zenei találkozás történt. Lilla és a Rajkó zenekar közös koncertet adott a MOM Művelődési Házban, amit újabb sikeres fellépések követtek. A zenekar igazgatója, Gerendási István vezetésével izgalmas repertoárt hoztak létre. 2009 őszén nagy megtiszteltetés érte az énekesnőt, hiszen a zenekar vendégeként a Vatikánban énekelhetett, ahol hetvenezer ember és maga XVI. Benedek pápa hallgatta Wolf Péter csodálatos szerzeményét, az Ave Maria-t. Újabb zenei kirándulásként Lilla 2013-ban közös klipet készített Xavier Rivadeneira operaénekessel, melyet sikeres koncertek követtek. A forgatás helyszínéül, nem véletlenül, a Gödöllői Kastély Barokk Színházát választották. Lilla ugyanis rendszeres vendég a városban, kamarazenekarával és a Napoleon Boulevard-ral többször is elvarázsolta a helyi közönséget. 2016 decemberében a zenekar a Művészetek Házában adott emlékezetes koncertet.

2010 végén a Napoleon Boulevard néhány tagja úgy döntött, hogy visszatérnek a Solarishoz, ezért a zenekarban tagcserék történtek. A koncertező Napoleon Boulevard az új felállásban egészen 2018-ig működött, utóbb Lilla és a Napoleon Boulevard néven. A 2015-16-os év a zenekar számára jubileumi időszak volt, hiszen harminc év telt el zenei indulásuk, illetve a fesztivál megnyerése óta. Lilla és a Napoleon Boulevard a kerek évfordulót nagyszabású turnéval ünnepelte, melynek csúcspontja a Fővárosi Nagycirkuszban 2016. június 26-án megtartott különleges koncert volt. Ez az este a Vízicirkusz díszleteivel és számos show-elemével igazi zenei és szellemi utazás volt földön, vízen és levegőben. 2018 ismét a megújulás éve. Az új zenei formáció neve: Vincze Lilla és Zenekara, melynek tagjai: Hole Anna-fuvola, vokál, Fodor Zsófia-basszusgitár, Kosztin László-gitár, Laskay Péter-dob, ütősök, Popper Péter-billentyűs hangszerek, vokál. A régi, klasszikus Napoleon-dalok mellett a koncerteken Lilla különböző zenei korszakai is megelevenednek a sanzonok, a crossover stílus jegyében, és Popper Péter szerzeményei is helyet kapnak, hol akusztikus, hol rockos hangszerelésben. Ezen kívül templomokban és kastélyokban is hallhatjuk Lillát a hangulatos kamarakoncerteken, melyek során zongora, fuvola és hárfa a zenei kíséret.

Az énekesnő Akusztik koncertjét az A38 Hajón az M2 rögzítette. 2019-ben és 2020-ban a Dal zsűritagjaként osztotta meg tapasztalatait a versenyzőkkel. Művészeti szalonestjeit közel hat évig szervezte a Benczúr Házban. A hagyomány a gyönyörű Haris Parkban folytatódik, ahol Lilla művészvendégeivel egy-egy érdekes témáról beszélget, természetesen közös örömzenélés kíséretében. Az est címe stílszerűen Kockacukor, mely a kávéházak oldott hangulatát idézi fel a közönségben. Vincze Lilla pályája folyamatos műfaji és szellemi utazás, melyen mindig örömmel kísérik el rajongói.

SAJTÓMEGJELENÉSEK

NLC Életmód

„A műveltséget nem lehet megúszni” – nagyinterjú Vincze Lillával

Koncert dátumok

Vincze Lilla és Barátai trió
Akusztik koncert
Balmazújváros
2022. május 1. 18:30
Kastélykert


Vasutazz Velünk
A Vasutazz Velünk a Rippl-Rónai
Fesztivál alkalmával Kaposvárra
2022. május 28.


Skanzen Fesztivál: Akarsz velünk kóborolni?
Családi, zenés kalandjàték
2022. június 18. 10:30
Szentendre, Szabadtéri Játékok a Skanzenben


Verses családi műsor és könyvbemutató
Balatonszepezd
Vincze Lilla és Kardos Horváth János
2022. június 23. 18:00


Vincze Lilla és Zenekara
Szarvas
2022. július 28. 19:00
Viziszínpad


Vincze Lilla műsora
Jászivány
2022. augusztus 13. 19:00
Falunap


Vincze Lilla és Zenekara
Hajdúnánás
2022. augusztus 20. 19:45
Köztársaság tér


Lilla Trio
2022. szeptember 17. 19:00
Komárom
Monostori Erőd, Duna Part 1.Vincze Lilla és Zenekara
Kistelek
2022. október 15. 19:00Vincze Lilla Trió - akusztikus koncert
Pásztó
2022. szeptember 30. 17:00
Művelődési Központ ,
Deák Ferenc út 14.


FACEBOOK – LILLA


VIDEÓK